Erozja szkliwa – co warto o niej wiedzieć?

Erozja szkliwa to proces chemiczny, który prowadzi do powierzchownej utraty tkanek twardych zębów. Zachodzi on wskutek długotrwałego działania kwasów zawartych w diecie lub będących rezultatem choroby, np. refluksowej lub bulimii. Co warto jeszcze wiedzieć o uszkodzeniu szkliwa? Jaką profilaktykę stosować? Zachęcamy do lektury.

Erozja szkliwa – co to jest?

Powstałe wskutek erozji szkliwa ubytki są płaskie i mają zaokrąglone brzegi. Pojawiają się zwykle na powierzchniach, tak zwanych policzkowych zębów. Nadmierne spożywanie produktów o niskim pH (4,5), doprowadza najczęściej do rozwoju erozji szkliwa. Co więcej, zniszczenie bariery ochronnej zęba, wskutek działania kwasów, może spowodować uszkodzenie zębiny. 

Jakie są przyczyny erozji szkliwa?

Ubytki erozyjne, czyli niepróchnicowe, powstają w momencie spożywania zbyt dużej ilości kwaśnych produktów, np. cytryny, grapefruitów, kiszonej kapusty, ogórków, itp. Artykuły te są rzeczywiście zdrowe, jednak, aby móc je jeść bez obaw, w nieco większych ilościach, należy pamiętać o odpowiedniej profilaktyce. Ponadto, negatywny wpływ na zęby mają też napoje, np. energetyczne lub izotoniczne, a nawet białe wino. Podczas spożywania produktów, mających poniżej 4,5 pH, związki chemiczne, tworzące szkliwo, czyli hydroksyapatyty, rozpuszczają się i ulegają zniszczeniu.

Erozja kwasowa szkliwa może być również spowodowana schorzeniem związanym z zaburzeniem pracy ślinianek oraz chorobami ogólnoustrojowymi, które narażają zęby na inwazyjny i długotrwały kontakt z kwasami. Wśród nich można na pewno wymienić: refluks żołądkowo-przełykowy, bulimię, przewlekły alkoholizm czy dolegliwości związane z zaburzeniami gospodarki wodnej w organizmie. 

Erozja szkliwa – na co zwrócić uwagę?

Istnieje kilka charakterystycznych objawów, które mogą świadczyć o postępującej erozji szkliwa. Należą do nich:

  • żółte przebarwienia na zębach – uwidocznienie zębiny, która ma naturalnie żółty kolor,
  • nadwrażliwość na zmiany temperatury – ból podczas spożywania pokarmów zimnych lub ciepłych. Dolegliwość tę powoduje odsłonięcie kanalików zębinowych,
  • ubytek szkliwa – erozja szkliwa stopniowo niszczy zęby, doprowadzając do pęknięć oraz ubytków.

Jak zapobiec erozji szkliwa?

Aby zapobiec erozji szkliwa, należy dbać regularnie o higienę jamy ustnej, czyli szczotkować zęby minimum dwa razy dziennie, a także używać nici dentystycznej. Co więcej, warto stosować także zbilansowaną dietę, która pozwoli utrzymać odpowiednie pH w jamie ustnej. Świetnie sprawdzają się też płyny reminalizujące do płukania jamy ustnej. Kwaśne pH można także zneutralizować, żując tuż po posiłku gumę bez dodatku cukru.

Erozja szkliwa doprowadza do powierzchownej utraty tkanek twardych zębów, czego efektem może być powstanie ubytków i pęknięć. Zachodzi ona w momencie spożywania produktów o niskim pH. Charakterystycznymi objawami erozji kwasowej są: nadwrażliwość zębów na zmianę temperatury i żółte przebarwienia na zębach. Bardzo ważna jest profilaktyka. Aby uniknąć erozji, należy regularnie szczotkować zęby, nitkować je i stosować zbilansowaną dietę.

Znajdź nas na mediach społecznościowych:

Al. Witosa 15B
35-115 Rzeszów

5 + 7 =